Prečo si zaobstarať vlastnú udiareň?

Na začiatok grilovacej sezóny si síce budeme musieť ešte pár týždňov počkať, ale sezóna údenia má tie najlepšie podmienky. A čo oboje dohromady?

Gril aj udiareň

Záhradu väčšinou využívame ako ďalší priestor, kde trávime čas. Niekto sa rád stará o záhony a pestuje všetko čo ide, iný je domáci majster, ale všetci majú radi chvíle, keď je práca hotová a s rodinou či priateľmi sa stretneme pri jedle. Akonáhle počasie dovolí, vytiahneme gril a po zimnej pauze sa opäť tešíme na prípravu mäsa i zeleniny. Ani vôňa grilovaných pokrmov ale nedokáže konkurovať vôni práve vyúdených klobás a syrov. Mať na záhrade vlastnú udiareň je sen mnohých majiteľov chát a domov, ktorí premýšľajú, že si ju zaobstarajú. Stavba svojpomocne síce môže na prvý pohľad vyzerať jednoducho a finančne výhodnejšie, ale skôr si prirobíme viac starosti a prácu. Ľahší spôsob je spoľahnúť sa na osvedčené riešenia, ktoré navyše umožnia aj spojenie údenia a grilovania. To umožňujú udiarne s grilovacou plochou a regulovanými otvormi na prívod vzduchu, takže si vy sami rozhodnete, či chcete narýchlo ugrilovať rodinný obed alebo si v udiarni pripraviť klobásy na večer. Alebo zvládnete oboje naraz. Nezabudnuteľnú dymovú arómu dodajú grilovaným aj údeným pokrmom údené lupienky, ktoré sú z rôznych druhov dreva a pred použitím sa namočia vo vode.

Chuť i konzervácia

Pripraviť si čerstvé klobásy alebo kus údeného mäsa, ktoré môžeme jesť teplé hneď po vytiahnutí z udiarne, je samozrejme veľké lákadlo. Údenie ale môžeme využiť aj pre konzerváciu potravín, ktoré tak dlhšie vydržia. Práve mäso je pre údenie skvelou surovinou, čerstvé vydrží len niekoľko dní, ale údené môžeme skladovať mnohonásobne dlhšie. Vyúdiť môžete aj vlastné párky, špekáčiky, salámy, skúšať môžete aj rôzne druhy rýb alebo syrov, ktoré si rozumejú s bylinkami i korením. Chladné počasie zatiaľ nie je ideálne pre posedenie pri grile, ale pre údenie je úplne perfektné. Chodiť kontrolovať stav mäsa a syrov do vnútra udiarne a pravidelne prikladať zvládnete medzi inými činnosťami, ktorých je na záhrade vždy veľa. A pritom sa tešiť na dni, kedy začne byť počasie príjemnejšie, budeme odpočívať v tieni pergoly a čakať, až budú hotové pochúťky z grilu i udiarne. Najkrajšie na údení, keď máte vlastnú udiareň, je možnosť ochutnávať všetko ešte pred tým, než už hotové klobásy či mäso prinesieme na stôl.

Publikované: 21. 03. 2021 / Aktualizované: 07. 06. 2023

Kategória: Bývanie

Autor: Ivana Tůmová