Typy udiarní – aká z nich bude ideálna pre vás?

Udiareň určite nepatrí medzi štandardné vybavenie domácností, ale ak ju už niekto z vás má alebo sa chystá udiareň kúpiť, rozhodne ju použije, a to nielen raz. Údené mäso, ktoré si doma pripravíte, rozhodne nemôžete porovnávať s tým, ktoré kúpite v obchode. Ak si plánujete udiareň zaobstarať, mali by ste vedieť, aké typy existujú. Podľa toho si jednoducho vyberiete a budete mať patričný čas na rozmyslenie.

Drevená udiareň

Klasika, ktorá jednoznačne neomrzí. Drevená udiareň je pre tých, ktorí chcú mať mäso poriadne údené. Tieto udiarne majú bočné ohnisko, ktoré umožňuje plynulú reguláciu teploty a množstva dymu toľko, koľko potrebujete. Obsahuje tiež dostatočne široké dvierka na jednoduché prikladanie polienok. Drevo môžete použiť zo slivky, buku, jelše, marhule a iné. Pokiaľ nemáte drevo, samozrejme je možné použiť drevené štiepky alebo pelety. Udiareň s bočným ohniskom a kovovým podstavcom bude vhodná ako na údenie mäsa, rýb, tak aj syrov a klobás.

Presklené udiarne

Chcete sledovať priebeh údenia mäsa bez toho, aby ste museli otvárať dvierka? To vám s prehľadom zaistia presklené udiarne. Do týchto udiarní sa používajú drevené brikety, ktoré sa umiestňujú mimo udiarne, čím sa zaistí šetrenie tepla, ktoré by nám inak s častým otváraním dvierok unikalo. Vo väčšine prípadov sú tieto udiarne elektrické a vďaka digitálnemu panelu tiež veľmi jednoduché na ovládanie. Stačí iba stlačiť tlačidlo a tým zvoliť požadovanú teplotu.

Grily s udiarňou

V prípade, že si nechcete kupovať iba udiareň, pretože by vám chýbal gril? Kúpte si gril s udiarňou dohromady. Ide o bežné grily, ktoré sú doplnené o skriňové udiarne. Takže v lete, keď budete mať chuť na grilovanú zeleninu alebo kus poriadneho hovädzieho mäsa, dokonale vám poslúži gril. V zimnom období, kedy dostanete chuť na údený syr, mäso, klobásu či rybu, jednoducho ich umiestnite do udiarne. Existujú ďalšie typy udiarní, preto neváhajte a pozrite si širšiu ponuku na GrilyKrby.cz.

Redakce